Gyászfeldolgozás

Vannak élethelyzetek, amikor a fájdalom elkerülhetetlen. Ugyanakkor nem mindegy, hogy az meddig tart, az életed mekkora részére terjed ki, és milyen következményekkel jár. A jó hír az, hogy ugyan a traumán változtatni már nem tudunk, de a sikeres feldolgozásáért sokat tehetünk. A tanácsadás során végigvezetlek a gyász folyamatán, melynek végén sikerül megküzdened a veszteség jelentette űrrel a lelkedben.

Gyászfolyamat megy végbe nemcsak szeretteink halála esetén, hanem számos más élethelyzetben is. Megfelelő segítség érdekében, fordulj hozzám bizalommal, ha:

Melyek a gyászfeldolgozás leggyakrabban megjelenő szakaszai?

gyászfeldolgozás szakaszai

Sokk: A traumát követő első szakasz, amely egyfajta módosult tudatállapot, melyben az egyén még nem fogta fel a vele történteket, mintegy le van dermedve.

Tagadás: A történtek elutasításával jár, és a kiüresedettség érzése jellemzi. Másoknak emiatt úgy tűnhet, hogy a gyászoló valójában nincs is megérintve a történtektől, hanem közönyös.

Izoláció és beszűkülés: Ezt a szakaszt egyszerre jellemezheti a passzivitás, vagy a túlzott aktivitás. Egy biztos, az egyén környezete számára nem tűnik önmagának. A veszteséget elszenvedett egyén pedig nagyfokú tehetetlenséget él meg, megváltozik a valóságérzékelése, valamint hajlamos lehet önmagát kívülről látni.

Düh és agresszió: Nagyon intenzív érzelmi állapotok váltják egymást, melyeket erős fizikai tünetek is kísérnek (pl. álmatlanság, gyengeség, étvágytalanság, stb.). A környezetében élők számára ez a legnehezebben elviselhető szakasz, mivel ilyenkor a gyászoló önmagát, másokat és az elvesztett személyt is hibáztatja.

Egyezkedés: Ebben a szakaszban a gyászolóban egy újfajta lehetőség csillan fel. Megpróbál alkudozni, hogy ezáltal késleltesse az elkerülhetetlen szétválást.

Depresszió/Tudatos emlékezés: Ebben a szakaszban az egyénben már megkezdődik a racionális elfogadás, a fájó emlékek mellett megjelennek a szépek is. Csökkennek az erős fizikai tünetek és megindul a keresés a trauma élettapasztalatba integrálására. Ez a keresés gyakran párbeszéd formájában zajlik az elvesztett féllel, melynek során átalakul a partner képe, ami segíti az elszakadást.

Elfogadás: Sikerül a veszteségélmény helyét megtalálnia az egyénnek saját életében, a gyászoló új viszonyt alakít ki önmagával és a világgal.

Olvass tovább blogomon:

Halálfélelem

„Miért nem tudunk kiszállni szakítás után sem a kapcsolatból?” – A leválás nehézségének okai

„Engem is megaláztak az iskolában!” – A tanári bántalmazás hatása felnőtt életünkre